Ben je opgejaagd, gestrest of voel je je gefrustreerd? Ben je overprikkeld of heb je moeite met ontspannen? Door te wandelen maar ook met mindfulness ga je je beter voelen. Ga wandelen! Of nog beter: ga mindful wandelen!
Met de mindfulness proberen we laagdrempelig mensen te informeren over mindfulness. Duidelijke taal.
10 minuten wandelen
Wandelen heeft het op zich al helemaal in zich, om stress verlagend te werken. Het vermindert spanningen, boosheid, moeheid en verwarring. Tegelijkertijd verhoogt het je concentratie, energie, creativiteit en geluksgevoel. Het verbetert je geheugen en na een wandeling kun je betere beslissingen nemen en is multitasking en planning gemakkelijker voor je. Met een dagelijkse actieve wandeling van 10 minuten kun je het verschil al merken.
Mindful wandelen
Mooier nog, is om heel gericht mindful te wandelen. Daarmee zorg je dat je helemaal in het hier en nu bent. In het kort is mindfulness ‘bewuste aandacht’. Deze aandacht is specifiek gericht op het huidige moment. Als we mindfulness beoefenen, richten we onze aandacht op datgene wat zich nu, in dit moment, afspeelt. Je blijft daardoor minder nadenken en vastzitten aan zaken uit het verleden of die nog gaan komen. Hierdoor worden stress, piekeren, angst en zelfs pijn gereduceerd.
Met een aantal gerichte oefeningen tijdens het wandelen kun je je geest nog beter richten op het heden. Waardoor je direct ontspanning vindt en meer innerlijke rust en emotionele balans ervaart.
Enkele sites waarin in duidelijke taal staat omschreven wat Mindfulness inhoudt. Vanuit deze invalshoeken proberen wij in te haken, aan te sluiten om op een eenvoudige manier hiermee kennis te maken en te ervaren wat het voor je kan betekenen. Het is het proberen waard en het kost je niets.
https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/even-opladen-4-tips/
Een voorbeeld:
Stap 1: hoe gaat het nu met je?
Richt je aandacht op je innerlijke gewaarwording. Merk op welke gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties je hebt. Wat houdt je nu bezig? Merk gewoon op hoe je je voelt. Merk ook de neiging op die we allemaal wel hebben om te gaan analyseren. Dat hoeft niet. Het gaat niet om het waarom, maar om het wat.
Stap 2: hoe gaat de ademhaling nu?
Breng vervolgens je aandacht naar je ademhaling. Volg hoe je adem naar binnen en naar buiten stroomt door je neus of mond je longen in. Voel hoe je ademhaling je borstkas en je buik in beweging zet. Zeg eventueel – met het ademritme mee – in gedachten: ‘in… uit…’.
Stap 3: Welke sensaties zijn er nu in het lichaam?
Terwijl je je bewust blijft van je ademhaling, richt je je aandacht op plaatsen in je lichaam waar je tijdens de oefening iets voelt. Stel je open voor wat je ervaart, voor wat je voelt en gewaar wordt. Oordeel niet over wat je voelt, observeer met een open milde houding. Alles wat je ervaart hoort op dit moment bij je.
Na de 3e minuut laat je de aandacht gaan bij het lichaam en richt je je weer op wat je deed of moet gaan doen. De automatische piloot staat weer op een lager pitje. Doe wat je doen moet.
Een ‘vrije’ oefening
Als je de drie stappen kent, heb je er geen MP3 voor nodig, evenmin als de oefening precies 3 minuten hoeft te duren. Eén of 5 mag ook. De oefening kan dus op allerlei manieren uitgevoerd worden. Ook staand (in de rij voor de kassa?).
Essentie is om weer bewust te worden van wat zich hier en nu afspeelt, om vanuit dát bewustzijn een keus te maken wat je gaat doen.